MINKOWSKI WORLD IN SPECIAL THEORY OF RELATIVITY AND 3-DIMENTIONAL GEOMETRY OF LOBACHEWSKI - Kozhamkulov, Т.A.; Murzagalieva, A.G.; Kim, P.N. (Recent Contributions to Physics, 2008)
Дербес салыстырмалық теориясы аумағының өзінде Минковскийдің кеңілтік – уақыт әлемінде қисықтылығы теріс 3-өлшемді кеңістік тәріздес гипебет барлығы көрсетіледі. Релятивті салыстырмалы жылдамдық кеңістігінің де метрикасы дәл сондай болып шығады да, масштабтық факторы тең. Егерде оларды шексіздікке умытылдырсақ, бірінші жағдайда евклид кеңістігін алсақ, бекінші жаңғдайда Ньютон механикасындағы салыстырмалы жылдамдықты аламыз