Күрделі құрамды тозаңды плазма бөлшектерінің спектрлік функциясын зерттеу. Исс ле до ва ние спект раль ной функ ции пы ле вых час тиц - Dzhumagulova, K. N.; Ramazanov, T. S.; Masheeva, R. U.; Gabdullina, G. L.; Донко, З. (Хабаршы. Физика сериясы, 2014)
Жұмыста тозаңды бөлшек жылдамдықтарының автокорреляциялық функциясын Фурье түрлендіру арқылы тербеліс спектрлерін теориялық зерттеудің нәтижелері келтірілген. Осы мақсатта тозаңды плазма бөлшектерінің қозғалыс теңдеуін шешу үшін Ланжевендік динамика әдісі қолданылды. Юкава потенциалы бөлшектердің өзара әсерлесу потенциалы ретінде қолданылды. Спектрлік функцияның нақты және жорамал бөлігі байланыс параметрінің үлкен мәндері мен үйкеліс коэффициентінің кіші мәндері кезінде тозаңды бөлшек тердің плазма жиіліктер мәнінің максимумына сәйкес келетіндігі көрсетілген. В дан ной ра бо те по ка за ны ре зуль та ты теоре ти чес ких исс ле до ва ний ко ле ба ний пы ле вых час- тиц с по мощью Фурье-ана ли за ав то кор ре ля ци он ных функ ций ско рос тей. В ра бо те был ис поль зо- ван ме тод Лан же ве но вой ди на ми ки для ре ше ния урав не ния дви же ния пы ле вых час тиц. В ка че ст ве по тен циала взаимо дей ст вия был ис поль зо ван по тен циал Юка ва. По ка за но, что дей ст ви тель ные и мни мые час ти спект раль ной функ ции имеют мак си мум вб ли зи плаз мен ной час то ты пы ле вых час- тиц при боль ших зна че ниях па ра мет ра свя зи и ма лых зна че ниях коэф фи циен та тре ния.