Теоретическое иследование расхода полного количества тепла через стенку специфического канала. Арнайы құбырдың қабырғасы арқылы берілген толық жылу мөлшерінің шығынын теориялық зерттеу - Kalassov, N. B.; Manatbayev, R K. (Хабаршы. Физика сериясы, 2013)
Республика Казахстан по своему географическому положению находится в ветровом поясе северного полушария, и на значительной территории Казахстана наблюдаются достаточно сильные воздушные течения, преимущественно северо-восточного, юго-западного направлений. В ряде районов Казахстана среднегодовая скорость ветра составляет более 6 м/с, что делает эти районы привлекательными для развития ветроэнергетики. В периоды наибольшей нужды в тепловой и электрической энергии ВЭУ могут быть выведены из строя вследствие заносов мокрым снегом с последующим резким понижением температуры воздуха и образованием тяжелого ледового покрова на них. Одним из возможных путей защиты наружных поверхности работающей ветротурбины от налипания мокрого снега является подогрев теплым воздухом, протекающим по внутренним каналам аппарата [1]. Тепловая защита является более радикальным средством. В данной работе рассматривается методика расчета расхода теплового воздуха через стенку реального аппарата. Используя эту методику, были определены расходы полного количество тепла на стенках специфического канала. Қазақстан Республикасы солтүстік-шығыс, онтүстік-батыс бағыттарда күшті ауа солтүстік жарты шардың желді белдеуінде орналасқан және Қазақстан территориясының ағыстары байқалады. Қазақстанның көптеген аудандарында желдің орташа жылдық жылдамдығы 6 м/с-тан жоғары. Бұл осы аудандарда жел энергетикасын дамытуға қолайлы етеді. Жылу және электр энергиясына ең зәру болған сәттерде ЖӘҚ-ға қардың жабысып, кейін ауа температурасының күрт төмендеп ауыр мұз жамылғысының пайда болуынан істен шығып қалуы мүмкін. Жұмыс істеп тұрған жел турбинасының сыртқы бет жақтарын қар жабысуынан мүмкін болатын қорғаудың бір жолы, аппараттың ішкі арналары бойымен ағатын жылы ауамен жылыту болып табылады. Бұл жұмыста жылулық ауаның нақты аппараттың қабырғасынан жұмсалуын есептеу әдістемесі қарастырылады. Бұл әдістемені қолдана отырып, арнайы каналдың қабырғаларындағы толық жылу мөлшерінің шығыны анықталды.