ИССЛЕДОВАНИЕ ДИНАМИЧЕСКИХ СТЕКЛОПЕРЕХОДОВ И СТРУКТУРНЫХ ПРЕОБРАЗОВАНИЙ В КРИОВАКУУМНЫХ КОНДЕНСАТАХ ЭТАНОЛА. ЭТАНОЛДЫҢ КРИОВАКУУМДЫ КОНДЕНСАТОРЛАРЫНДАҒЫ ДИНАМИКАЛЫҚ ƏЙНЕКТІ АУЫСУЛАРЫН ЖƏНЕ ҚҰРЫЛЫМДЫҚ ТҮРЛЕНУЛЕРІН ЗЕРТТЕУ - Zakharov, M. A.; Korshikov, E. S. (Хабаршы. Физика сериясы, 2017)
Выполнено ИК-спектрометрическое исследование динамического стеклоперехода от беспорядочно-вращательного кристалла к ориентационно-беспорядочному кристаллу этанола. Рассмотрена тонкая пленка толщиной 2 мм, сформированная из газовой фазы при температуре основания T=16K. Типичный уровень отжига составлял приблизительно 10 К/минуту. Полученные результаты соответствуют фазовой диаграмме твердого этанола, предложенной M.A. Рамосом и др. Получено хорошее соглашение между температурными интервалами существования аморфных и кристаллических состояний. Низкотемпературная аморфная фаза (12–70 K) описана как аморфный твердый этанол по аналогии с аморфной твердой водой. Этанолдың ретсіз-айналмалы кристалынан ориентацияланған-ретсіз кристалға динамикалық əйнекті ауысуының ИҚ-спектроскопиясы жасалды. Негізінің температурасы T=16K жағдайында газ фазасынан қалыптасқан қалыңдығы 2 мм жұқа пленканы қарастырылды. Күйдіру деңгейі шамамен 10 К/минутына. Алынған зерттеу нəтижелері қатты денелі этанолдың М.А. Рамоспен жəне басқалармен ұсынған фазалық диаграммасына сəйкес келеді. Аморфты жəне кристалдық күйлердің арасындағы температуралық аралықтарының өзара жақсы келісетіні байқалды. Төменгі температуралы аморфты фаза (12-17 К) қаты денелі аморфты су аналогиясы бойынша қатты денелі аморфты этанол ретінде сипатталды.