КОНКУРЕНЦИЯ ВЫНУЖДЕННОГО ИК ИЗЛУЧЕНИЯ И ИК ВКР В ПАРАХ ЦЕЗИЯ. ЦЕЗИЙ БУЛАРЫНДАҒЫ ЕРІКСІЗ ИҚ СƏУЛЕЛЕНУ ЖƏНЕ ИҚ ЕКШ БƏСЕКЕЛЕСТІЛІГІ - Bimagambetov, T. S. (Хабаршы. Физика сериясы, 2018)
В работе исследована конкуренция вынужденного инфракрасного (ИК) излучения и вынужденного комбинационного рассеяния (ВКР) в парах цезия, в зависимости от концентрации атомов, интенсивности и частоты лазера. Установлено, что при большой концентрации атомов, а также при высокой интенсивности и малых расстройках лазера мощность ИК ВКР опережает значение мощности ИК излучения. Дана теоретическая интерпретация этих процессов. Берілген жұмыста цезий буындағы еріксіз шығарылған инфрақызыл (ИҚ) жəне еріксіз комбинациалды шашыраған (ЕКШ) сəулелердің бəсекелестілігі атомдардың концентрациясына жəне лазердің интенсивтілігі мен жиілігіне байланыстылығы зерттелген. Атомдардың үлкен концентрациясында жəне лазердің жоғары интенсивтілігі мен жиілігінің кіші мəнінде еріксіз шашыраған сəуленің қуаты инфрақызыл сəуленің қуатынан көп болатындылығы көрсетілген. Осы процестердің теориялық сипаттамасы ұсынылған.