ИЗУЧЕНИЕ СТРУКТУРНЫХ СВОЙСТВ ПЛАЗМЕННО-ПЫЛЕВЫХ СТРУКТУР В ТЛЕЮЩЕМ РАЗРЯДЕ СМЕСИ ГЕЛИЯ И АРГОНА. АРГОН ЖӘНЕ ГЕЛИИ ГАЗДАРЫ ҚОСПАСЫНДАҒЫ ТОЗАҢДЫ ПЛАЗМАЛЫҚ ҚҦРЛЫМДАРДЫ ЗЕРТТЕУ - Dosboleyev, M. K.; Danyarov, T. T.; Kodanova, S. K.; Zhankarashev, E. B. (Хабаршы. Физика сериясы, 2009)
В данной статье приведены результаты экспериментального исследования плазменно-пылевых образований в газовом разряде постоянного тока в смеси газов гелия и аргона. Структурные свойства пылевых формирований в смеси газов проанализированы на основе парных корреляционных функций и сравнены со случаями чистого гелия и аргона. Обнаружено существенное уменьшение пространственной корреляции в пылевых структурах в смеси гелия и аргона в сравнении с пылевыми структурами в чистых газах. Также исследована зависимость межчастичного расстояния в пылевых структурах от давления буферной плазмы. Бұл жұмыста тұрақты тоқты газ разрядында пайда болатын аргон және гелий газдары қоспасындағы тозаңды плазмалық құрлымдардың түзіліуін зерттеу экспериментінің нәтижелері көрсетілген. Газдар қоспасындағы тозаңды құрамалардың құрлымдық қасиеттері қосақталған корреляциялық функциялар негізінде талданып, осы жағдайдағы таза гелий мен аргон газдарындағы нәтижелермен салыстырылды. Таза газдардағы тозаңды құрлымдардың газдар қоспасындағы тозаңды құрлымдармен салыстырғанда кеңістіктік корелляциялық функцияларының елеулі кемуі байқалды. Сонымен қатар плазмадағы тозаңның бөлшекаралық қашықтығының буферлі плазманың қысымына тәуелділігі зерттелді.