ТРЕКООБРАЗОВАНИЕ ПРИ РЕГИСТРАЦИИ α-ЧАСТИЦ ТВЕРДОТЕЛЬНО- ТРЕКОВЫМИ ДЕТЕКТОРАМИ. α- БӚЛШЕКТІ ТРЕКТІ-ҚАТТЫ ДЕНЕЛІ ТІРКЕГІШТЕРІМЕН ТІРКЕГЕНДЕГІ ТРЕКТІҢ ПАЙДА БОЛУЫ - D’yachkov, V. V.; Yushkov, A. V. (Хабаршы. Физика сериясы, 2009)
Выполнен анализ ядерных и атомных механизмов взаимодействия налетающей α-частицы с веществом твердотельных трековых детекторов на основе полиэтилентерефталата и его аналогов. Построена геометрия первичного латентного трека, являющегося основой для детектирования продуктов ядерных реакций в области до 150 МэВ. Ұшып келген α-бөлшектің полиэтилентерефлат және оның құрамалары негізіндегі қатты денелік тректік тіркегіш затпен ядролық және атомдық әсерлесу механизмдеріне талдау жасалды. 150 МэВ дейінгі аралықта ядролық реакция өнімдерін тіркеудің негізі болып табылатын бірінші латентті тректің геометриясы құрылған.