ИССЛЕДОВАНИЕ СТРУКТУРНО-ФАЗОВЫХ ПРЕВРАЩЕНИЙ В ТВЕРДООКСИДНЫХ ПРОТОННЫХ ПРОВОДНИКАХ НА ОСНОВЕ ЦЕРАТОВ БАРИЯ И СТРОНЦИЯ. БАРИЙ ЖƏНЕ СТРОНЦИЙ ЦЕРАТТАРЫНЫҢ НЕГІЗІНДЕ ЖАСАЛҒАН ҚАТТЫ ОКСИДТІ ПРОТОНДЫҚ ӨТКІЗГІШТЕРДЕ ҚҰРЫЛЫМДЫҚ-ФАЗАЛЫҚ ТҮРЛЕНУЛЕРДІ ЗЕРТТЕУ - Munasbaeva К. К.; Zhotabaev, Zh. R.; Khromushin, I. V.; Aksenova, T. I.; Tuseyev Т. Т.; Beken, R. E. (Хабаршы. Физика сериясы, 2009)
Было исследовано влияние различных факторов на структуру и свойства цератов бария и стронция. Установлено, что допированные цераты бария и стронция характеризуются высокой структурно-фазовой стабильностью в широком диапазоне температур и парциальных давлений. В тоже время недопированные металлооксиды, особенно керамические, претерпевают фазовые превращения, которые сопровождаются изменением типа симметрии решетки и выделением кислорода, воды и диоксида углерода. Реакторное облучение вызывает значительные изменения структуры только при облучении при высоких температурах, низкотемпературное облучение на реакторе не приводит к драматичным изменениям цератов. Барий жəне стронций цераттарының құрылымына жəне қасиеттеріне əртүрлі факторлардың ықпалы зерттелген. Барий мен стронцийдің допирленген цераттарының температура мен үлестік қысымдардың кең ауқымында жоғары дəрежедегі құрылымдық-фазалық тұрлаулылықпен сипатталатыны белгіленген. Сонымен бірге допирленбеген, əсіресе қыш металоксидтер, фазалық түрленулерге ұшырайды, бұларға тор симметриясы түрінің өзгеруі мен оттегінің, судың жəне көміртегі диоксидінің бөлініп шығуы ере жүреді. Реакторлық сəулелендіру тек жоғарыт емператураларда сəулелендірген кезде ғана айтарлықтай құрылым өзгерістерін туғызады, ал реакторда төмен температуралық сəулелендіру цераттардың көп өзгерістер жасамайды.