ФИЗИЧЕСКАЯ МОДЕЛЬ ГИБРИДНОГО ДВИГАТЕЛЯ С РОТОРНЫМ ДВИГАТЕЛЕМ ВНУТРЕННЕГО СГОРАНИЯ. РОТОРЛЫ ІШТЕН ЖАНУ ҚОЗҒАЛТҚЫШЫНЫҢ ГИБРИДТІК ФИЗИКАЛЫҚ МОДЕЛІ - D’yachkov, V. V.; Shakirov, A. L. (Хабаршы. Физика сериясы, 2009)
Разработана физическая модель гибридного двигателя (ГД), которая может быть использована при проектировании силовых установок транспортных средств. Модель представляет собой роторный двигатель внутреннего сгорания (ДВС) возвратно - вращательного типа, соединенный при помощи кривошипно-шатунного механизма с мотор-генератором. Найдены геометрические соотношения элементов кривошипно-шатунного механизма, обеспечивающие его надежную работу и необходимую амплитуду отклонений кривошипа. Көлік тасымалдауларда күшті қондырғыларды жобалауға қолдануға мүмкіндік беретін (ГҚ) гибридті қозғалтқыштың физикалық моделі жасалды. Іштен жану қозғалтқышының (ІЖҚ) роторлы моделі айналмалы-қайтарымды типте жасалған, ол қисықшипті-шатун механизмі көмегімен мотор-генераторға жалғанған. Қисықшипті ауытқу амплитудасының қажеттілігі мен жұмысқа беріктілігін қамтамасыз ететін қисықшипті-шатун механизмі элементтерінің геометриялық қатынасы анықталды.