РОТОРЛЫҚ ЖҮЙЕНІ БАСҚАРУ - Imanbayeva, Akmaral Karimovna (Хабаршы. Физика сериясы, 2008)
Автобалансирлік қондырғысы бар роторлық жүйенің қозғалтқышының сипаттамаларын ескерген кездегі математикалық моделі ұсынылады. Жұмыстың негізгі мақсаты – приводтың айналдыру моментіне шектеулер қойылған жағдайларда балансталмаған ротордың үдетілуін іске асыруға мүмкіндік беретін басқару заңын құрастыру. Маңызды физикалық мағыналары бар, энергияны үдету процесінде берілген бұрыштық жылдамдыққа жету үшін шығындалатын уақытты минимизациялау, резонанстың амплитудаларының орта мәні, үдетілу біткеннен кейінгі бұрыштық жылдамдықты максимизациялау және сол сияқты үдетілу процесі кезіндегі айналдыру моментінің мәнін максимизациялау секілді әртүрлі критерилер талқыланады.