К АНАЛИЗУ УСТОЙЧИВОСТИ ДВИЖЕНИЯ НЕЛИНЕЙНЫХ МЕХАНИЧЕСКИХ СИСТЕМ. БЕЙСЫЗЫҚ МЕХАНИКАЛЫҚ ЖҤЙЕЛЕР ҚОЗҒАЛЫСЫ ОРНЫҚТЫЛЫҒЫН ТАЛДАУ МӘСЕЛЕСІНЕ - Kydyrbekuly, A. B. (Хабаршы. Физика сериясы, 2008)
Рассматривается устойчивость движения механических систем с нелинейными характеристиками различного типа. Предлагается методика исследования динамической устойчивости нелинейных систем по Ляпунову. Она строится на задании уравнения возмущенного состояния системы параметрическим уравнением типа Хилла и определении характеристического определителя методом Флоке. Бейсызық әр типті сипаттамалары бар механикалық жҥйелер қозғалысының орнықтылығы қарастырылды. Бейсызық жҥйелердің динамикалық орнықтылығын Ляпунов бойынша зерттеу әдістемесі ҧсынылды. Бҧл әдістеме бойынша жҥйенің ҧйтқыған кҥйінің теңдеуін Хилл типіндегі параметрлік теңдеуі арқылы беріліп, одан кейін Флоке әдісімен сипаттаушы анықтағышы табылды.