ЭТАНОЛДЫҢ КРИОВАКУУМДЫҚ КОНДЕНСТЕРІНДЕГІ ПОЛИМОРФТЫҚ ЖӘНЕ ПОЛИАМОРФТЫ ҚҰРЫЛУЛАРДЫ ТЕРМОДЕСОРБЦИЯ ЖӘНЕ ИҚ-СПЕКТРОМЕТРЛІК ЗЕРТТЕУ. - Aldiyarov, A.U. (Хабаршы. Физика сериясы, 2008)
Бір мезгілде термиялық десорбция және криовакуум этанол конденсаттарының жұқа қабықшаларындағы термиялық стимуляцияланған түрлендірулердің ИҚ-спектрометриялық зерттеулері жүргізілді. Фондық конденсация режимінде қалыңдығы 0,75 мкм үлгілер газ фазасынан 10-5-10-6 Торр қысым диапазонында диаметрі 40 мм күміс жалатылған мыс айна астарына қойылды. Ең төменгі конденсация температурасы T = 16K болды. Жылыту барысында (Ванн.≈0,02 К/с) 3015 см-1 жиіліктегі ИҚ-спектрометрдің сигналы және тұрақты айдау жылдамдығында вакуумметрдің көрсеткіштері бір мезгілде тіркелді. Жүргізілген зерттеулер сублимацияға дейінгі температурада үлгілердің аномальді мінез-құлқын анықтады. Бұл камерадағы қысымдағы экстремуммен бірге жүретін қыздыру қисығының күрт мінез-құлқы. Біздің ойымызша, бұл тәжірибелік деректер аморфты және кристалдық компоненттерден тұратын көпкомпонентті жүйеде тұрақты температурада сублимацияның жартылай активтену энергияларына сәйкес газ фазасының әртүрлі тепе-теңдік қысымдары болуы керек деген көзқарасты растайды. Алынған нәтижелер П.Дженнискенс және т.б [1-3] деректерімен тамаша сәйкес келеді.