Казахский ССР-Қ реакторынан нейтрондар ағынының тығыздығын анықтауға арналған аппаратура мен әдістеме дайындау - Mukhamejanov, Ye.S.; Kalikulov, O.A.; Shinbulatov, S.K.; Zhumabayev, A.I.; Utey, Sh.B.; Yerezhep, N.O.; Sedov, A.N.; Sarsenbay, U.S.; Baktoraz, A.Y.; Saduyev, N.O. (Хабаршы. Физика сериясы, 2020)
ССР-Қ зерттеу реакторы реактордағы ядролық реакциялар нәтижесінде пайда болатын нейтрондық және гамма-сәулеленудің қуатты көзі. Бұл мақалада СНМ-18 сияқты нейтрон санағыштарын пайдалану ұсынылады. Жеңіл тасымалданатын санағыштар мен сондай-ақ нейтрондар ағынының тығыздығын өлшеуге арналған жабдықтың көмегімен нейтрондық фонды тиімді өлшеу әдістемесін әзірлеу ұсынылады. Әзірленген әдістеме Алматы қаласы маңында орналасқан ССР-Қ зерттеу реакторынан нейтрондардың қоршаған ортаға әсері туралы қорытынды жасауға мүмкіндік береді, бұл халықтың да, ауыл шаруашылығы алқаптарының да қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін үлкен маңызға ие.