Жеке криотерапия қондырғыларына арналған сұйық салқындату жүйелері - Baranov, A.Yu.; Vasilenok, A.V.; Makarchuk, D.V.; Spiridonova, A.P. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
Сұйық азотты криоагент (LN) ретінде пайдалану жеке криотерапия бөлімшелері (IWBC) үшін бәсекелестік артықшылық болып табылады. Бұл қондырғыларды пайдалану кезінде электр энергиясы тек көмекші операцияларға жұмсалады, өйткені жалпы криотерапия (WBC) технологиясын енгізуге байланысты жылу жүктемесі криоагентті газдандырумен жабылады. Маңызды, практикалық тұрғыдан алғанда, артықшылығы - осының арқасында IWBC құрылғылары 1 кВт-тан аспайтын электр қуатын тұтынады және оларды тұрмыстық желіге қосуға, сондай-ақ IWBC қондырғыларының мобильді нұсқаларын жасауға және пайдалануға болады. Бір орынды криотерапиялық жүйелер (криозауналар) сұйық азотты ұтымсыз пайдаланады деген қате пікір кең тараған. Бұл пікір IWBC процедураларымен және пациенттің кабинадан емдеу бөлмесіне шығуымен бірге жүретін көрнекі әсерлерге негізделген. Ылғалды атмосфералық ауамен араласып, азот булары су тұманының айтарлықтай көлемін жасайды, бұл тұман бақылаушыға элементтер тазарту кабинасынан шыққан кезде криогенді газдың үлкен жоғалуы туралы жалған әсер қалдырады. Криосауна өндірушілері бір IWBC процедурасы үшін криоагенттің құнын 4,5 кг бағалайды. Топтық WBC қондырғыларына арналған жарнамада мұндай құрылғыларды өндірушілер LN құны сағатына 100 кг/сағ аспайды деп мәлімдейді, WBC сағатына 50 адам қабылдағанын ескере отырып, бір пациентке 2 кг-нан аспайтын LN жұмсалады. Бұл азотты тоңазытқыш жүйесінің (NCS) көп орындық қондырғыларының артықшылығы болып саналады. Шын мәнінде, көп учаскелік қондырғылардағы криоагенттің құны WBC аймағына түсетін жылу ағындарына сәйкес келмейді, сондықтан олардағы ауа температурасы тұрақсыз және процедура кезінде 50-60 К жоғарылайды. Мақалада термофизикалық талдау берілген. криозауналардағы WBC процесі.