Si(DPP)2 кешенінің заряд трансфердің қасиеттерін теориялық зерттеуі - Bimukhanov, A.N.; Aldongarov, A.A. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
Бұл мақалада Si(DPP)2 жаңа бейтарап алтыкоординациялық кремний кешенінің оңтайландырылған құрылымы үшін зарядтың тасымалдануын, қайта құру энергиясын, молекулааралық тасымалдау интегралын, тасымалдау жылдамдығын есептеуді зерттеу ұсынылады. Оңтайландырылған құрылым бойынша негізгі есептік және эксперименттік геометриялық деректер де берілген. Кешеннің қысқа Si‑N байланыс ұзындықтарының орташа мәні бар бұрмаланған октаэдрлік геометриясы бар: есептелген - 1,958365 Å және тәжірибелік - 1,9111 Å. Si(DPP)2 құрылымында екі дифенилпиридин (DPP = 2,6-дифенилпиридин лиганд) лигандтары бар. Оңтайландыру, зарядты тасымалдау қасиеттерін табу үшін қажетті мәліметтерді есептеу есептеулері функционалды – B3LYP және базалық жиынтық – 6-31G* көмегімен орындалды. Құрылымды оңтайландырудың геометриялық параметрлері соңғы, белгілі, тәжірибелік деректерден алынды. Зерттелетін Si(DPP)2 құрылымының зарядты тасымалдауы туралы алынған теориялық мәліметтер белгілі эксперименттік мәліметтермен салыстырылды. Эксперименттік мәліметтерді компьютерлік есептеулердің нәтижелерімен салыстыру негізінде жақын нәтижесін көрсетті. Бұл жұмыс есептеу әдістері болашақ құрылымдарды одан әрі зерттеуге, сондай-ақ әлі зерттелмеген кремний кешендерінің болашақ параметрлерін болжауға көмектесетінін көрсетеді.