Кремнийдің алтыкоординациялық кешендерінің люминесцентті спектрлерін сипаттау үшін DFT функционалдары мен базистік жиынтықтарын салыстырмалы зерттеу - Bimukhanov, A.; Aldongarov, A.A. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Бұл мақалада DFT функционалдары - B3LYP, BHandHLYP және CAM-B3LYP, 6‑311++g(d,p), cc-pVDZ және cc-pVTZ жиынтықтарымен бірге кремнийдің бейтарап алтыкоординациялық кешендерінің оңтайландырылған құрылымдарының люминесцентті спектрлерін сипаттау үшін салыстырмалы зерттеу келтірілген. Зерттелген құрылымдардың электронды сіңіру спектрлерінің алынған теориялық мәліметтерін белгілі эксперименттік мәліметтермен есептеу дәлдігін салыстыру жүргізілді. Эксперименттік мәндермен салыстырмалы есептеулер жүргізу үшін құрамында 2,6-бис(бензимидазол-2’-ил)пиридин лиганд бар Si(bzimpy)2 алтыкоординациялық кешенінің бейтарап оңтайландырылған кластерлік құрылымы қаралды. Сіңіру спектрлерін, Si(bzimpy)2 құрылымын салыстыру B3LYP функционалдығымен бірге 6-311++g(d,p) негізгі жиынтығын қолдану эксперименттік деректермен жақсы келісім беретінін көрсетті. Зерттеу нәтижелері бойынша басқа кремний қосылыстарының сіңіру спектрлері салыстырылды - Si(bzimpyMeO)2, Si(bzimpyMe2)2 және Si(bzimpyMeOMe2)2. Қарастырылып отырған құрылымдардың салыстырмалы графиктері қарастырылған барлық төрт құрылымда қарқынды шыңдардың орналасуының жақындығын көрсетті. Осылайша, B3LYP функционалы кремнийдің бейтарап алтыкоординациялық кешендері үшін эксперименттік деректермен жақсы келісім береді деп айтуға болады. Бұл зерттеу сіңіру спектрлерін неғұрлым егжей-тегжейлі зерттеу кезінде B3LYP функционалдығымен бірге 6-311++g(d,p) негізгі жиынтығын қолдану ең дәл мәндерді беретінін атап өтуге болады.