Солтүстік Қазақстан университеті астрофизикалық зерттеу орталығы жұмыстарындағы физикалық өрістер табиғи процестер факторы ретінде - Solodovnik, A.A.; Useinov, B.M.; Leontiev, P.I.; Gololobova, E.G. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Бірқатар құбылыстардың дамуындағы себеп-салдарлық фактор ретінде далалық тәсілді қолдану негізінде таза практикалық және жалпы теориялық мәселелерді шешуге көзқарастың кейбір ерекшеліктері қарастырылады. Атап айтқанда, мезосфералық күміс бұлттардың генезисі мен эволюциясын зерттеу кезінде олардың бірқатар ауқымды тропосфералық процестердің дамуына анықтаушы әсері дәйекті түрде анықталады. Бұл бағытта синтетикалық карталардың түпнұсқа әдісі ұсынылған. Картографиялық материалдың кең статистикалық талдауы Солтүстік жарты шарда күміс бұлттардың пайда болуына айқын физикалық әсер циклондық белсенділік, фронтогенез, окклюзия мен найзағайдың дамуы әсер ететіндігін анықтады. Жұмыстың ерекше нәтижелері жердің оңтүстік жарты шарындағы – Антарктидадағы жоғары ендік температура өрісінің оңтүстік жарты шардағы күміс бұлттардың жаһандық өрісінің маусымдық эволюциясының ерекшеліктеріне әсерін одан әрі зерттеуге түрткі болды. Зерттеу тәжірибесінде алғаш рет жер бетіндегі температура өрісі күміс бұлттардың пайда болуының жетекші факторы болып табылатындығы туралы статистикалық дәлелдер алынды. Бұл өз кезегінде күміс бұлттарды климаттық өзгерістердің маңызды белгісі ретінде қарастыруға мүмкіндік береді. Сонымен қатар, жердің солтүстік жарты шарындағы күміс бұлт аймағының бойлық вариациялары қарастырылады. Нәтижелер геофизикалық өрістердің мұндай бұлттылықтың генезисіне әсерін болжайды. Гравитациялық және инертті байланыстың табиғаты туралы мәселе бөлек қарастырылады. Инертті массаның табиғатына көзқарасты нақтылап қана қоймай, сонымен қатар ғаламның бірнеше жалпы сипаттамаларын салыстырмалы түрде бағалауға мүмкіндік беретін гипотеза ұсынылды. Жұмысты далалық әдіске сүйене отырып, ақпараттың физикалық сипатына жаңа көзқараспен қарау туралы ұсыныс аяқтайды.