Металдар мен қорытпалар негізінде композиттік жабындардың электрохимиялық синтезі және функционалдық қаситеттері - Zelele, Daniel M.; Рутковска-Горчица, Малгожата (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Бұл жұмыста металл және қорытпалы композициялық жабындардың электрохимиялық синтезі мен функционалдық қасиеттеріне жан-жақты шолу жасалды. Қазіргі уақытта электрохимиялық синтез құрамы, қалыңдығы және микроқұрылымы дәл бақыланатын металдар мен қорытпалардан жабын алудың әмбебап және кеңінен қолданылатын әдісі болып саналады. Бұл жабындар әртүрлі беттердің өнімділігі мен беріктігін жақсартатын көптеген функционалдық қасиеттерге ие. Бұл әдетте субстратты (катодты) еріген металл иондары бар электролиттік ерітіндіге батыруды қамтиды. Катод пен анод арасында ток беріледі және нәтижесінде металл иондары тотықсызданып, катод бетіне жабын түрінде тұнбаға түседі. Композиция, қалыңдық және морфология сияқты жабынның ерекше қасиеттерін электролит құрамы, токтың тығыздығы мен потенциалы, температура мен рН, субстрат материалы және алдын ала өңдеу сияқты әртүрлі параметрлер арқылы басқаруға болады. Жабындарды жасаудың электрохимиялық әдістерін қолдану олардың тиімділігіне, дәлдігіне және тұрақтылығына байланысты айтарлықтай назар аударды. Осылайша, бұл шолуда алдыңғы зерттеулерді жалпылау арқылы әртүрлі қолданбалар үшін жақсартылған қасиеттері бар жеке жабындар үшін электрохимиялық тұндыру әдістерін түсінуге көмектесу үшін әртүрлі металдар мен қорытпалардан тұратын жабындардың синтез процестеріне, құрылымдық сипаттамаларына және функционалдық қасиеттеріне назар аударылады.