Жартылай өткізгіштердің кедергісінің әлсіз магнит өрістеріндегі өзгерістерін аналитикалық бағалау - Akkus, Adem (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Электрлік кедергінің магниттік өріс әсерінен өзгеруі қатты дискілер мен микросхема датчиктері сияқты көптеген технологиялық қолданбаларда маңызды рөл атқарады. Бұл зерттеуде әлсіз магниттік өріске ұшыраған жартылай өткізгіштің электрлік кедергісінің өзгерісі жалпы теориялық негізде талданады. Жүйені сипаттау үшін бір параметрлі Ферми – Дирак үлестірім функциялары қолданылады. Барлық есептеулерде авторлардың бірі ұсынған осы функциялардың аналитикалық өрнегі пайдаланылады. Аналитикалық және сандық әдістермен алынған нәтижелерді салыстыру олардың жоғары дәрежеде сәйкес келетінін көрсетеді, бұл ұсынылған формуланың сенімділігі мен дәлдігін растайды. Аналитикалық түрде алынған нәтижелер түсінікті әрі ыңғайлы болу үшін кестелік түрде ұсынылған.