Жоғары жиілікті сыйымдылықты разрядтағы плазмалы тозаңды құрылымның қасиеттерін экспериментте зерттеу. Экс пе ри мен тальные исс ле до ва ния свой ств плаз мен но-пы ле вых об ра зо ва ний в ВЧЕР - Dosbolayev, M. K.; Utegenov, A. U.; Ramazanov, T. S. (Хабаршы. Физика сериясы, 2014)
Берілген жұмыста жоғары жиілікті сыйымдылықты разрядтағы (ЖЖСР) плазмалы тозаңды құрылымдардың гелий-аргон (3%) және сутегі-аргон (5%) газдары қоспаларында жасалған эксперименттер нәтижелері келтірілген. Тозаңды бөлшектердің қос корреляциялық таралу функциясымен жылдамдықтарының таралуы секілді жүйенің макроскопиялық қасиеттерін талдау негізінде гелий (сутегі) плазмасында орналасқан тозаңды құрылым, аз мөлшерде аргон газын (ауыр атомды газ) қосқан кезінде, елеулі түрде өзгеретіні анықталды. В данной статье при ведены результаты экспери ментального исследования свойств плазменно пылевых обра зований в высоко частотном емкостном разряде (ВЧЕР) в сме си газов ге лий-ар- гон (3%) и во до род-ар гон (5%). На ос но ве анализа макроскопических свойств системы, та ких, как пар ная кор ре ля ци он ная функ ция расп ре де ле ния и расп ре де ле ния пы ле вых час тиц по ско рос тям, выяв ле но, что с до бав ле нием ма ло го ко ли че ст ва ар го на ст рук ту ра пы ле во го об ра зо ва ния ра нее на- хо дя ще го ся в ге лиевой плаз ме за мет но из ме няет ся.