3D-моделирование процессов при сжигании низкосортных углей в камерах сгорания. Жану камераларында төменгі сұрыпты көмірлерді жағу барысындағы процестерді 3D-модельдеу - Bolegenova, S. A.; Askarova, A. S.; Maksimov, V. Yu.; Maksutkhanova, A. M.; Shortanbayeva, Zh. K.; Ospanova, Sh. S. (Хабаршы. Физика сериясы, 2013)
В данной статье описано применение методов 3D-моделирования к исследованию процессов тепломассопереноса, происходящих при сжигании энергетического топлива в топочных камерах действу-ющих ТЭС. Были проведены исследование на основе 3-мерных уравнений Навье-Стокса, переноса энергии и массы с учетом теплопередачи, теплового излучения, химических реакций и многофазности среды. Построены геометрия камеры сгорания с учетом всех технических характеристик котла БКЗ-75 Шахтинской ТЭЦ. Разработаны алгоритм поставленной задачи, созданы численный метод для проведения исследований. Получены основные характеристики процесса турбулентного тепло-массопереноса в высокотемпературных средах при наличии физико-химических превращений.Аталған мақалада ағымдағы ЖЭС жану камераларындағы энергетикалық отынды жағу кезінде өтетін жылумасса тасымалы процестерін зерттеуге 3D-модельдеу әдістерін қолдану баяндалған.3-өлшемді Навье-Стокс теңдеулері, жылу беруді, жылулық сәулеленуді, химиялық реакциялар мен ортаның көпфазалығын ескергендегі энергия мен масса тасымалы теңдеулері негізінде зерттеулер жүргізілді. Шахтинск ЖЭО БКЗ-75 қазандығының барлық техникалық сипаттамаларын ескергенде ану камерасының геометриясы тұрғызылды. Алға қойылған есептің жалгоритмі жасалынды, зерттеулер жүргізу үшін сандық әдістер қалыптастырылды. Физика-химиялық ауысулар болған кездегіжоғарытемпературалы орталардағы турбуленттік жылумасса тасымалы процестерінің негізгі сипаттамалары алынды.