КОМПЬЮТЕРНОЕ МОДЕЛИРОВАНИЕ РАДИАЦИОННЫХ ДЕФЕКТОВ В УГЛЕРОДНОЙ НАНОСТРУКТУРЕ ГРАФЕНА. КӚМІРТЕК НАНОСТРУКТУРАНЫҢ ДЕФЕКТЕЛЕРІН КОМПЬЮТЕРМЕН МОДЕЛЬДЕУ - Ilyin, A. M.; Nemkaeva, R. R.; Ospanova, M. U.; Kim, M. I.; Dokuchaeva, O. G. (Хабаршы. Физика сериясы, 2008)
Работа содержит результаты компьютерных экспериментов по моделированию и исследованиям радиационных дефектов в углеродной наноструктуре графена. Квантово- химическими методами проведены расчеты релаксации структуры в зоне вакансии, оценено влияниерелаксации на энергетику дефекта. Найдена стабильная конфигурация и определена энергия связитрехмерного дефекта, возникающего при адсорбции выбитого атома углерода графеновой плоскостью. Берілген жұмыста графеннің кӛміртекті наноқұрылымындағы радияциялық ақауларды модельдеу және зерттеулердің компьютерлік нәтижелер келтірілген. Кванттық химиялық әдістердіңкӛмегімен вакансия аймағындағы құрылымның релаксациясының есептеулері жүргізілген және релаксацияның ақау энергетикасына әсері бағаланған болатын. Графен жазықтығымен ұрылған кӛміртек атомының адсорбциясы нәтижесінде пайда болған үш ӛлшемді ақаудың байланыс энергиясы анықталып, тұрақты конфигурациясы табылған болатын.