А Наномадиапазондағы өлшеу жүйесін әзірлеу - Akhanova, N.E.; Darznek, S.A.; Zhelkobaev, J.E.; Gabdullin, M.T.; Yerlanuly, Y.; Batryshev, D.G. (Хабаршы. Физика сериясы, 2018)
Жұмыс нанодиапазонда сызықтық орын ауыстыруларды өлшеуге арналған, осындай жұмыстар талдауларының ерекшеліктері өлшеу тұтастығы мен өлшенетін физикалық өлшем тұрақтылығы және нәтижелер нақтылығы мен олардың Мемлекеттік эталонға байланысын қамтамасыз ету. Нанодиапазонда прецизионды өлшемдер тәсілі мен әдістеріне, сондай-ақ орым тәсілі мен әдістеріне сәйкес болуы және алынатын ақпараттың өңделуіне ұсынылу шарттары қарастырылған. Негізгі қателік көздеріне талдау жасалынды. Бұл зерттеулер нәтижелері [1] жұмыста келтірілген. Өлшеулер кешендерінің құрылу ерекшеліктері, сонымен қатар оптикадағы фазалық өлшеулерді калибрлеу сұрақтары қарастырылды. Қолданбалы сипатының сұрақтары: нанодиапазонда нақты объектілердің орын ауыстыруын өлшеу, олардың жылдамдығы мен үдеуін анықтау, сонымен қоса практикалық қолданылу аймағында құрастырылған әдістерді енгізу мәселелеріқарастырылды. Сандық гетеродинирлау құралы мен әдісін қолдану арқылы тәжірибелік және қолданбалы есептерді шешу кезінде алынған нәтижелер келтірілген. Құрастырылған «интерферометр-фазометр» жүйесі уақыттың нақты масштабында актюатор есебінде әртүрлі қондырғыларда пайдаланылатынкүрделі пъезокерамикалық құрылымын зерттеуге мүмкіндік береді.
Keywords: лазер, сызықтық орын ауыстыру, нанодиапазон, интерферометр, фазалық жылжу бұрышы (ФЖБ)