Thick brane решения в модифицированных теориях гравитации - Dzhunushaliev, V.; Kim, Sung-Won; Nurtayeva, G.K.; Protsenko, N.A.; Idrissov, A. (Хабаршы. Физика сериясы, 2018)
Заманауи теориялық физика саласында гравитациялық өзара әрекеттесу теориясы шеңберінде космостық эволюцияны сипаттайтын әртүрлі бағыттар қарқынды дамуда. Қазіргі уақытта әлемге әйгілі бір ғана бағытты ерекшелеу қиындау, керісінше қандайда бір тәсілдер әртүрлі даму деңгейіне және табысқа жетуде. Қазіргі заманауи теориялық физиканың кең аумақты бағыттарының бірі – модификацияланған гравитация теориясын зерттеу. Оның мақсаты – гравитацияны модификацияланған теория шеңберінде, қолданыстағы тәжірибелік деректерге қайшы келмейтіндей сипаттау және космологиядағы кең ауқымды құбылыстардың сипаттамасын ұсыну.Мұндай бағдарламаны гравитациялық өзара әрекеттесуді кванттау теориясы тұрғысынан жүзеге асыруға болады. Бұл жұмыста 5-өлшемді модификацияланған F(r)~Rn гравитациясындағы қалың бран моделі қарастырылады. Тұрақты асимптотикалық анти-де Sitter шешімдері n параметрінің белгілі бір мәндерінің диапазонын қамтиды. Бұл модельдің негізгі ерекшелігі, барлық шешімдер басталатын фазалық кеңістікте ерекше бір нүктенің бар болуында, осы аралықта брана да болады. Ерекше нүктенің бар болуы зерттелінетін шешімдерді алу үшін модельдік параметрлерді аздап ыңғайлаудан құтылуға мүмкіндік береді.