Динамика выгорания бора-10 в стержнях компенсации реактивности реактора ВВР-К - Sairanbayev, D.S.; Koltochnik, S.N.; Shaimerdenov, A.A.; Kenzhin, Y.A.; Almagambetov, A.N.; Tsuchiya, K. (Хабаршы. Физика сериясы, 2019)
2015 жылы ССР-Қ реакторын төмен байытылған отынға айналдыру шеңберінде негізгі реакторлық жүйелер жаңартылды, оның ішінде реакторды басқару және қорғау жүйесін (БҚЖ) толығымен ауыстыру. Жаңа, аса ықшам белсенді аймақтағы энергия тығыздығы айтарлықтай жоғары болды, БҚЖ жұмыс органдарының (ЖО) саны мен геометриялық параметрлері өзгерді. Табиғи изотоптық құрамымен бор карбиді БҚЭ ЖО-де жұтқыш материал ретінде пайдаланылады. Осы жұмыстың мақсаты - БОР-10-ның жанар-жағармайдың жағылуының ұзақ мерзімді жұмыс барысында физикалық тиімділігіне әсерін зерттеу. Алынған деректер ССР-Қ реакторының БҚЭ ЖО-дың шұңқырларының жұмыс істеуі мен қауіпсіздігін негіздеу үшін пайдаланылуы мүмкін.