Силимий бетінің энергиясының анизотропиясы - Yurov, V.M. (Хабаршы. Физика сериясы, 2021)
R0, R(I), R(II), R∞ қабаттарынан тұратын металл беткі қабатының эмпирикалық моделі ұсынылған. R0 қабаты де-Бройль қабаты деп аталады R0 = λдБ = ћ/p және металдар үшін 0,01 нм-ден 0,1 нм-ге дейін. Кванттық өлшемдік эффекттер осы қабаттан басталады. R(I) қабатындағы көлемдік эффектілерді жүйедегі барлық атомдар жиынтығы анықтайды (ұжымдық процестер). Мұндай «квази-классикалық» көлемдік әсерлер тек наноқұрылымдарда байқалады және металдар үшін олар 1 нм-ден 7 нм аралығында болады. R(II) қабаты шамамен R(II) ≈ 9R = R∞ (