Магнит өрісіндегі инерциялық термоядролық синтез плазмасында электронның ионда шашырау процесін зерттеу - Issanova, M.K.; Kodanova, S.K.; Bastykova, N.Kh.; Kenzhebekova, A.I. (Хабаршы. Физика сериясы, 2021)
Бұл жұмыста магнит өрісіндегі инерциялық термоядролық синтездің плазмасындағы иондағы электронның шашырау процестері зерттелді. Юкава потенциалы арқылы өзара әрекеттесетін электрон мен ион арасындағы қақтығыстар зерттелді. Сондай-ақ, магнит өрісіндегі тығыз плазмадағы кулондық логарифм есептелді. Магнит өрісін есепке алудың шашырау бұрыштарына, шашырау қимасына және кулондық Логарифмге әсері зерттелді. Алынған нәтижелерден магнит өрісін есепке алу шашырау бұрышының монотонды емес өзгеруіне және бөлшектердің әлсіз өзара әрекеттесуі кезінде шашырау қимасының төмендеуіне әкелгені анықталды. Сондай-ақ, өзара әрекеттесу параметрінің  үлкен мәндерінде магнит өрісі Кулон логарифмінің мәніне әсер етпейтіні анықталды. Осылайша, алынған нәтижелер тығыз плазмадағы сыртқы тұрақты магнит өрісінде қосарланған соқтығысулар жақындаған кезде иондағы электронның шашырау процестеріне магнит өрісін есепке алудың әсерін зерттеуге мүмкіндік береді.