Әр түрлі маркалы бетонның ішкі құрылымын бұзбай зерттеу - Dyussambayev, D.S.; Aitkulov, M.T.; Madiyanova, A.N.; Kasymov, A.B.; Bugybay, Zh.T.; Kiselev, K.S.; Akhanov, A.M. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
Бетон – тұрғын үй құрылысынан бастап өнеркәсіптік құрылыстарға дейін және одан тыс жерлерде адам қызмет ететін көптеген салаларда қолданылатын ең көп таралған әрі ең сенімді құрылыс материалдарының бірі болып табылады. Атом энергетикасында бетон құрылымдық материал ретінде ғана емес, сонымен қатар биологиялық қорғаныс материалы ретінде де қолданылады. Әдетте бетон қоспасы цементтен, ірі және ұсақ тастардан және толтырғыштардан, судан және әртүрлі қоспалардан тұрады. Бетонды қолдану саласына сүйене отырып, оның компоненттерінің дұрыс қатынасы таңдалады.  Бұл жұмыста бетон құрамының оның ішкі құрылымына әсерін зерттеу нәтижелері келтірілген. Зерттеулер ССР-Қ реакторының көлденең арналарының бірінде орналасқан қондырғыда нейтрондық радиография және томографияның бұзбай зерттеу әдісімен жүргізілді. Нейтронды радиография мен томографияның бұзылмайтын әдісімен жүргізілген зерттеулер нәтижесінде үш түрлі маркалы бірнеше бетон үлгілері зерттелді. Әр үлгіде кеуектер мен жарықтардың таралуы көрсетілген. Бетонның зерттелетін маркалары үшін нейтрондық сәулеленудің әлсіреу коэффициенттері келтірілген. Әр түрлі маркалы бетондағы судың жылжу жылдамдығы бағаланды. Бетонның ішкі құрылымын бұзбай типті зерттеу үшін нейтрондық радиография мен томография қондырғысының қолданылуы көрсетілген.