Еркін беті бар ВСС кристалдарының окта- және тетраэдрлік түйіндеріндегі еңгізу атомдар - Zolotarenko, Ol.D.; Rudakova, O.P.; Zolotarenko, An.D.; Shchur, D.V.; Gavrilyuk, N.A.; Kartel, N.T.; Zolotarenko, O.D.; Mashira, V.A. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
Кристалдардың физикалық қасиеттері олардың химиялық табиғатымен, бүкіл көлемнің де, беткі қабатының да құрылымымен анықталады. Металлдың, иондық немесе коваленттік кристалдың және жартылай өткізгіштің бетін өзіндік химиясы мен физикасы бар заттың ерекше күйі ретінде қарастыруға болады. Қатты дене беті мәселесіне, бет туралы ғылымға, жұқа қабықшалар физикасына деген қызығушылық қатты дене физикасының жетістіктерімен, техникалық жаңалықтармен, ерекше қасиеттері бар жаңа пленкалық материалдарды жасау мүмкіндіктерімен, міндеттерімен ынталандырылады. қазіргі заманғы технологияларды, компьютерлік техника мен микроэлектроника құрылғыларын жасауға қойылатын технологиялық талаптар.Бұл жұмыста біз еңгізу атомдардың беттік және көлемдік аралықтарда қайта таралу процестерін қарастырдық, кристалдың беті және көлемінде еңгізу атомдардың тепе-теңдік таралуын, сонымен қатар, сыртқы қысымның бет пен көлемге әсерін анықтауына зерттеулер жүргіздік. Кристалл аралықтары бойынша еңгізу атомдардың қайта таралу процестерін және оларды тудыратын себептерді білу материалдардың белгілі бір физикалық сипаттамаларын алу үшін бұл процестерді мақсатты түрде қалыптастыруға мүмкіндік береді. Әртүрлі құрылымдағы металдар мен реттелген қорытпалар үшін аралық атомдардың көлемдегі аралықтарға қайта бөліну кинетикасы зерттелді.