КҮН ОРБИТАСЫНДАҒЫ САНДЫҚ МОДЕЛЬДЕНГЕН ЖҰЛДЫЗДЫ ШОҒЫРЛАРДЫ БАҚЫЛАУ - Kalambay, M.T.; Naurzbayeva, A.Zh.; Otebay, A.B.; Abdinassilimm, A.T.; Kuvatova, D.; Assilkhan, A.D.; Panamarev, T.; Shukirgaliyev, B.T.; Berczik, P.P. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
Жоғары дәлдікпен өлшенетін, жұлдыздардың үлкен санына арналған астрометриялық және фотометриялық параметрлері бар Gaia DR2 каталогының пайда болуының арқасында, ғарыш пен Ғалам және соның ішінде, біздің Галактикадағы жұлдыз шоғырлар туралы деректер артуда. Дегенмен, Галактиканың тығыз өрісіндегі жұлдыздар фонының әсерінен бақылау кезінде шоғырлар жұлдыздары жоғалып кетеді. Сонымен қатар, нақты кластерлерді туғаннан ыдырағанға дейін зерттеу үшін тек бақылау деректері жеткіліксіз. Осыған байланысты процестерді түсіндіру және жұлдыздардың шоғырға мүшелігін анықтау үшін жұлдыз шоғырларының бірқатар сандық модельдеулері жүргізіледі. Ал ол үшін жасалған кластерлерді ойша бақылау жүргізу керек. Бұл мақалада біз сандық модельдеу нәтижелерін талдадық және модельдік кластерлердің аспан сферасында ойша бақылау әдісін әзірледік.Біз жасы 350 миллион жыл, массасы 6000  және жұлдыз түзілу тиімділігі SFE=0.25 болатын бір жұлдыз шоғырының үлгісін алып, оны әртүрлі галактикалық бойлықта және Күннен әртүрлі қашықтықта орналастырдық. Қорытындылай келе, бұл әдісті қолдана отырып, біз кластерді аспан сферасының кез келген нүктесіне орналастыра аламыз және бұл өз кезегінде нақты бақыланатын кластерлермен салыстыруға және олардағы физикалық параметрлерді бағалауға мүмкіндік береді.