Универсалды вакуумды криогенді спектрофотометрді жаңғырту әдістері - Akylbayeva, A.; Sokolov, D.; Aldiyarov, A.; Golikov, O.; Karamysova, L.; Yerezhep, D. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Осы ұсынылған жұмыста астрофизикалық мұз бен суық жұлдызаралық шаңды зерттеу әдістемесін жаңғырту қарастырылған. Вакуумды криогенді қондырғыны қолдану арқылы физикалық модельдеудің тәжірибелік әдісі ұсынылған. Әмбебап вакуумды криогендік спектрофотометрдің тораптары ғылыми зерттеулерде өлшеу мүмкіндіктерін кейіннен жетілдіру үшін модернизациялау, қайта жабдықтау қажет болған жағдайда егжей-тегжейлі қарастырылады. Полистиролдың ИҚ-спектрлері ИҚС-29 және ФСМ 2203 спектрометрлерінде алынды, алынған сипаттамалық сіңіру жолақтарының нәтижелері полистиролдың эталондық спектрінің мәндерімен салыстырылды және кеңейтілген белгісіздік есептелді. Өлшеу нәтижелерінің дәлдігін бағалау үшін біз ИҚ-спектрометрді калибрлеу процедурасына сәйкес кеңейтілген белгісіздікті есептедік. Толқын саны шкаласын калибрлеудің белгісіздігі стандартты полистирол пленка үлгісінің сіңіру сызығының максималды ординатасына сәйкес келетін толқын санының мәні арасындағы айырмашылық ретінде тікелей өлшеулер арқылы анықталды. Бұл жұмыста әмбебап вакуумды криогендік спектрофотометрді қайта жабдықтаудың аяқталуына талдау жүргізілді. N2O спектрлері алынды, 16 К температурада 370-ден 4200 1/см-ге дейінгі ИҚ-спектрометрлердің толқындық сандық диапазонында белгілеуімен алынды. сәйкес абсорбция жолақтары. Бұл жұмыста жүргізілген зерттеулер ғылыми зерттеулердің сапасына кепілдік беретін және жоғарылататын өлшемдердің дәлдігін арттыруға бағытталған.