Физикада оқытуға пайдалану үшін методологиялық негіз ретінде аналогияларды сыныптау - Baisalova, K.N.; Lombardi, Guido; Sautbekov, S.S. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Мақалада автор зерттеу деректерін жинау және талдау үшін қолданылатын әдістеменің толық сипаттамасын береді. Бұл зерттеудің негізгі бөлігі физика мұғалімдерінің сауалнамасының нәтижелеріне негізделген. Сондай-ақ, автор сауалнама барысында жиналған мәліметтер тақырыптық талдауды қолдана отырып сапалы талданғанын және физикалық білім берудегі ұқсастықтарды жіктеудің кешенді жүйесі жасалғанын көрсетті. Физиканы оқытудағы ұқсастықтарды екі негізгі топқа бөлуге болатындығы сипатталған. Бұл субъективті және пәнаралық ұқсастықтар. Яғни, физика бойынша білім беруде қолдануға болатын ұқсастықтарды жіктеудің кешенді жүйесін әзірлеу егжей-тегжейлі қарастырылады. Аналогияларды қолдану студенттердің абстрактілі ғылыми ұғымдарды, атап айтқанда электромагнетизм контекстінде түсінуін жақсарту құралы ретінде зерттеледі. Зерттеу физика бойынша білім берудегі аналогтық ойлаудың әртүрлі тәсілдерін анықтау және бағалау үшін әртүрлі көздерге негізделген ғылыми әдебиеттерді талдау әдісін қолданады. Зерттеу нәтижелері аналогияны жіктеу жүйесі мұғалімдерге педагогикалық тәжірибені жақсартудың құнды құралын ұсына отырып, күрделі ғылыми тұжырымдамаларды түсіндіруді айтарлықтай жеңілдететінін көрсетеді. Сонымен қатар, ұсынылған жіктеу жүйесі оқытудың тиімдірек әдістерін дамытуға ықпал ете отырып, жаңа ұқсастықтарды әзірлеу және бұрыннан барларын жетілдіру үшін негіз ұсынады. Тұтастай алғанда, зерттеу физика бойынша білім берудегі аналогтық ойлаудың маңыздылығын көрсетеді және ұқсастықтарды қолдануға негізделген әртүрлі салаларда оқу материалдарын әзірлеуде қолдануға болатын практикалық тұжырымдарды ұсынады.