μ- мезондардың атом ядроларындағы резонанстық шашырауының ені - Mukhametkaliuly, A.; Pen’kov, F.M. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Теріс зарядталған бөлшектер ядролардың қозу табалдырығына дейін атом ядроларымен шашыраған кезде «зарядталған бөлшек + қозған ядро» метатұрақты жүйенің түзілуі мүмкін. Атап айтқанда, μ--мезондардың ядролармен шашырауы кезінде сутегі тәрізді атомдардың бүкіл атомдық спектрінің күйлерінде қозғалған ядросы бар мезоатомдар пайда болуы мүмкін. Квазибайланысты жүйе күйлерінің бұл шексіз жиынтығы үздіксіз спектрде ядроның қозуының шекті энергиясына конденсацияланатын серпімді шашырау резонанстарының шексіз сериясын тудырады. Мезондардың серпімді шашырау ені ядроның қозған күйінің ыдырау енінен кіші болған жағдайда серпімді емес мезонды резонанстық ыдырау арналары пайда болады, бұл оларды резонанстық шашырау процесінде тәжірибе жүзінде байқауға мүмкіндік береді. Бұл жұмыста μ--мезондардың атом ядроларына шашырауы кезіндегі шекті резонанстардың ені үшін аналитикалық өрнек алынды.Мұндай жүйелердегі шекті резонанстардың ені ядролық ауысулардың берілген мультипольді матрицалық элементтері арқылы айқын көрінеді. Жұмыста ең алыс резонанстық күйлерге сәйкес келетін ядролардың дипольдік қозуларының бағалары берілген. Қазіргі мезон зауыттары мезондардың серпімді шашырау эксперименттерінде диполь ауысуларының берілген матрицалық элементтерін тікелей анықтауға мүмкіндік беретіні көрсетілген. E1 γ-сәулеленудің үлкен ені бар ядролар тобы үшін осы ендерді анықтау үшін эксперимент жасауға болады, ал белгілі ендерде нысананың химиялық құрамын анықтау үшін.