Юкава жүйелерінің транспорттық сипаттамаларын молекулалық динамика әдісі арқылы есептеу - Kodanova, S.K.; Djienbekov, N.E.; Bastykova, N.Kh.; Issanova, M.K. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Бұл жұмыста екі өлшемді жүйелердің көлік сипаттамалары молекулалық динамика әдісі арқылы зерттелді. Юкава потенциалын қолдана отырып, идеалдылық параметрінің мәндерінің кең ауқымында модельдеу жүргізілді. Юкава потенциалы тозаң плазмадағы және басқа жүйелердегі экрандалған өзара әрекеттесулерді сипаттауда кең қолданылуына байланысты таңдалды. Жылу өткізгіштік коэффициенті мен тұтқырлық коэффициентін анықтау үшін молекулалық динамика әдісі қолданылды. Зерттеу екі өлшемді жүйелердегі жылу беру және тұтқырлығы туралы білімді кеңейту мақсатында жүргізілді. Жұмыста жылу өткізгіштік коэффициентінің скринингтік параметрлерге тәуелділігі және Юкава потенциалы бар жүйелердегі идеалдылық зерттелген сандық эксперименттердің нәтижелері ұсынылды. Зерттеулер нәтижесінде тұтқырлық пен жылу өткізгіштіктің жүйенің әртүрлі параметрлеріне тәуелділігі анықталды. Ауыстыру жиілігінің төмендеуімен байланыстыру параметрінің белгілі бір мәндері үшін тасымалдау коэффициенттері тұрақталатыны анықталды. Нәтижелер сонымен қатар екі өлшемді жүйелердегі транспорттық сипаттамалары саласында теориялық және эксперименттік зерттеулерге негіз бола алады. Бұл деректер екі өлшемді жүйелердің ерекшеліктерін түсінуді кеңейтіп қана қоймайды, сонымен қатар наноқұрылымдар мен әртүрлі микроқұрылымдарды жобалау мен талдауда пайдалы болуы мүмкін.