Физика-техникалық мамандықтар студенттерінің трансверсальды құзыреттерін дамыту туралы - Moldabekova, M.S.; Fedorenko, O.V.; Mukamedenkyzy, V.; Asembaeva, M.K. (Хабаршы. Физика сериясы, 2023)
Физикалық-техникалық мамандықтардың студенттері арасында трансверсальды құзыреттіліктерді қалыптастыру ерекшеліктері қарастырылады. Трансверсальды құзыреттіліктерді қалыптастыру үшін қажетті элементтер анықталды, мысалы: өзін-өзі тану, құндылық бағдарлары, тұлғааралық және әлеуметтік қарым-қатынастар, сыртқы әлемге қатысты салыстырмалы тәуелсіздік және өз әрекеттеріне жауапкершілік. Трансверсальды құзыреттіліктер пәнаралық сипатта болатыны анықталды. Трансверсальды құзіреттіліктерді қалыптастыруда жүйелік-синергетикалық және конвергентті тәсілдерді қолдануға болатыны көрсетілген. Дербес оқу-әдістемелік қызмет трансверсальды құзыреттерді қалыптастырудың іргелі элементі болып табылатыны анықталды. «Техникалық физика» білім беру бағдарламасының магистранттары оқитын «Көпкомпонентті газтәрізді ортадағы диффузиялық орнықсыздық» пәні бойынша тәжірибелік сабақтар мысалында есептерді шығару әдістемесін қолдану арқылы студенттердің трансверсальды құзыреттіліктерін дамыту көрсетілген. Қарастырылып отырған мысалда трансверсальды құзыреттіліктерді дамыту үшін қолданылатын есептерді шешу әдістемесі жұмыстың сегіз кезеңін жүзеге асыруды қамтиды. Жұмыстың әрбір кезеңін жүзеге асыру белгілі бір трансверсальды құзыреттіліктерді дамытуды көздейді. Тәжірибе-бағдарлы оқытуды жүзеге асыру барысында осылайша дамытылатын трансверсалды құзыреттер магистратура түлектерінің тез өзгеретін жағдайларға бейімделуіне ықпал ететіні анықталды. Соңғысы оқу процесінде қалыптасқан трансверсальды құзыреттер магистратура түлектеріне алған білімдерін нақты жағдайға ауыстыруға мүмкіндік береді деп болжайды.