Меншікті сыйымдылығы жоғары суперконденсатор электродтарын қалыптастыру үшін кобальт оксиді нанобөлшектерін синтездеудің қарапайым әдісі - Калкозова, Ж.К.; Мигунова, А.А.; Серикканов, А.С.; Абдуллин, Х.А. (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Электрохимиялық энергияны сақтау жүйелері жасыл баламалы энергия көздерімен, сондай-ақ электромобильдер мен портативті электроникада өндірілетін энергияны ауқымды сақтауды қоса алғанда, кең ауқымды қолданысқа ие. Энергияны сақтаудың электрохимиялық жүйелерін пайдалану үшін суперконденсаторлар маңызды рөл атқарады, олар мұндай жүйелерді электр қуатының секірулері кезінде істен шығудан қорғайды. Металл оксидтерінің гибридті суперконденсаторлары, атап айтқанда кобальт оксиді негізіндегі суперконденсаторлар перспективті құрылғы болып табылады және қарқынды зерттелуде. Бұл жұмыста меншікті сыйымдылығы жоғары суперконденсатор электродтарын қалыптастыру үшін кобальт оксидінің нанобөлшектерін синтездеудің қарапайым әдісі жасалды. Бұл әдіс аралық материал ретінде метастабилді Zn-Co-O қатты ерітіндісін алудың синтезін қамтиды. CV сипаттамасын өлшеу барысында ауданы 1 см2 электродтардың меншікті сыйымдылығы 467.8 Ф г-1 және 0,01 Гц жиілікте EIS өлшеу кезінде 1 А г-1 и 415 Ф г-1  разряд тогында GCD әдісінде 3 мВ с-1 сканерлеу жылдамдығында меншікті сыйымдылығы 379 Ф г-1 құрады.
Keywords: суперконденсаторлар; электродтар; кобальт оксиді; синтез