Таулардың биіктігіндегі кең атмосфералық нөсерлердің негізгі сипаттамалары - Садыков, Т.Х.; Махмет, Х.К.; Новолодская, О.А.; Пискаль, В.В.; Аргынова, А.Х.; Аргынова, К.А.; Алменова, A.M.; Жуков, В.В.; Осенмук, В.И. (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Жоғары энергетикалық физикада негізгі бағыттардың бірі – кең атмосфералық нөсер (КАН). Бұл құбылыс қазіргі уақытта аз зерттелген болып қала береді: ғалымдар олардың пайда болу табиғатын, атмосфераның жоғарғы қабаттарында қалыптасу механизмдерін және т.б. білмейді. Шалды Зерттеудің негізі "Адрон-55" кешенді қондырғысында жүргізілген көптеген эксперименттер болды. Нөсерлер иондаушы калориметр әдісімен жазылып, өңделді, оның мәні бөлшектердің жалпы иондануы арқылы шалдардың энергиясын өлшеу болып табылған. Темір мен қорғасын сіңіргіштері бар бұл калориметр эксперименттік қателігі небәрі 10% болатын жоғары өлшеу дәлдігін қамтамасыз етеді. Эксперименттік деректерді өңдеу С++ тілінде жасалған бағдарламамен жүзеге асырылды. Тәжірибелер көрсеткендей, нөсердегі ең көп таралған бөлшектер электронды Фотон және адрон компоненттері болып табылады. Олардың үлесі жаңбыр бөшкесіндегі бөлшектердің 95-98% құрайды. Бағдарлама 485 сағатқа тең уақыт ішінде 8717 нөсермен өңделді. Тіркелген нөсердің энергетикалық диапазонын талдау олардың галактикалық шығу теориясын қолдайды. Сондай-ақ, негізгі параметрлерді есептеу шалдарды одан әрі егжей-тегжейлі зерттеуге мүмкіндік береді.