Ядролық реактор кориумындағы қалдық энергияны омдық қыздыру әдісімен имитациялаудың тиімділігі - Skakov, M.K.; Baklanov, V.V.; Nurpaissova, G.S.; Toleubekov, K.O.; Akaev, A.S.; Bekmuldin, M.K. (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Әдетте, реактордыңбелсендіаймағының балқуымен бірге жүретін атом электр станциясында (АЭС) ауырапатсалдарынанкориум – балқыған ядролық отын реактордың құрылымдық материалдарымен әрекеттескенде пайда болатын күрделі қоспа – пайда болады.Оныңсипаттамаларыныңбірі – бүкілкориумныңжылуөрісінеайтарлықтайәсер ететін қалдық энергия бөлу болып табылады.Демек, қалдық энергия шығынын есепке алу ауырапаттардыфизикалықмодельдеупроцестеріндешешушірөл атқарады.Осысебептенқалдық энергияны имитациялауәдістеріфизикалықмодельдеудіңкем дегенде екіталабына сәйкес келуікерек:балқыманыңбүкілкөлеміндегіжылудыңқарқындылығын қамтамасыз ету жәнебіркелкі таралу.Бұл мақала LAVA - Б сынақ стендіндегі эксперименттер кезінде корум прототипінде ыдырау жылуын модельдеу әдісі ретінде омдық қыздыруды пайдаланудың тиімділігі туралы зерттеулерді ұсынады. Омдық қыздырғышты пайдаланып балқыманы қыздыру туралы деректер ANSYS бағдарламалық қаптамасына негізделген компьютерлік модельдеу арқылы алынды. Омдық қыздыруды пайдаланудың тиімділігін бағалау үшін алынған есептеу параметрлері ұқсас жағдайларда балқымада ыдырау жылуын модельдеудің басқа да бар әдістерінің параметрлерімен салыстырылды, мысалы, индукциялық қыздыру және плазматронды қыздыру процесстері.