Галактикалық орталыққа жақын орналасқан шар тәрізді шоғырлардан шыққан миллисекундтық пульсарлардың гамма-сәулелену ағынын бағалау - Куватова, Д.Б.; Панамарев, Т.П.; Ищенко, М.В.; Глущенко, А.П.; Берцик, П.П. (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Бұл зерттеуде біз миллисекундтық пульсарлардың (МСП) Галактикалық орталықта бақыланатын гамма-сәулеленудің артық мөлшеріне қосқан үлесін қарастырамыз. Ядролық жұлдыздық шоғырмен жақын соқтығысатын алты шар тәрізді шоғырлардың (ШТШ) тікелей N-денелі модельдеуі арқылы алынған жоғары дәлдіктегі симуляциялар деректерін талдаймыз. φ-GPU кодын қолдана отырып, біз симуляциялар барысында қалыптасқан жеке нейтрондық жұлдыздардың (НЖ) орбиталарын барладық, олардың кейбіреулері МСП-ға айналады деп болжаймыз. Осы модельде нейтрондық жұлдыздардың қалыптасу сценарийлерін ескеретін жаңартылған Single Stellar Evolution (SSE) коды қолданылады. Біз бұл МСП-дан гамма-сәулелену ағынын олардың гамма-сәулеленуінің белгілі мәндерін ескере отырып бағаладық. Нәтижелеріміз алты моделденген ШТШ-дан шыққан МСП гамма-сәулелену ағынына аз, бірақ елеулі үлес қосатынын көрсетеді. Осы тұжырыммен бүкіл ШТШ популяциясын ескере отырып, МСП-дан гамма-сәулелену ағыны әлдеқайда жоғары болуы мүмкін екенін және гамма-сәулеленудің артық мөлшеріне ықпал етуі мүмкін екенін болжаймыз. Бұл зерттеу жақын маңдағы шар тәрізді шоғырлардан шыққан МСП-ларды Галактикалық орталықтағы гамма-сәулеленудің артық мөлшерінің әлеуетті көзі ретінде қарастырудың маңыздылығын көрсетеді. Болашақ зерттеулер қос жұлдыздардың эволюциясын ескеретін күрделірек симуляцияларды жүргізуді көздейді және біздің моделімізді нақтылау және бағалауларымыздың дәлдігін арттыру үшін ШТШ-да шынайы бақыланатын МСП үлесін салыстыруды қамтиды.