Полярлы емес газдардың термодинамикалық қасиеттерін дәл және тиімді теориялық бағалау - Cacan, A.H.; Mamedov, B.A. (Хабаршы. Физика сериясы, 2024)
Нақты полярлы емес газдардың молекулааралық әрекеттесулері мен термодинамикалық қасиеттерін зерттеудің маңызы зор және оны күйдің вириалдық теңдеуімен бағалауға болады. Морзе потенциалы бар екінші вирустық коэффициентті (ВКК) бағалаудың жаңа, практикалық және жалпы аналитикалық әдісі алынды, бұл газдардың барлық термодинамикалық қасиеттерін зерттеу үшін маңызды. Морзе потенциалының аналитикалық формулалары бар SVC бірінші туындысы да анықталған, өйткені ол термодинамикалық өрнектерде кездеседі. Алынған формулалардың мәндерінің бірі олардың параметрлердің барлық диапазондарына қолдану мүмкіндігі болып табылады, бұл дәл және нақты нәтижелерді жылдам қамтамасыз етеді. Қолданған әдістің дәлдігін салыстыру үшін тәжірибелік және аналитикалық деректермен кең диапазоны үшін Ne газының SVC есептеулерімен тексеріледі және He, Ne, Ar, Kr, Xe, H2, N2, және О2 газдардың Бойль температурасы (TB) жоғары дәлдіктегі сәйкес әдебиет деректері бармен салыстырылады және өзінің құндылығын дәлелденді. Бұл зерттеуде біз сондай-ақ He, Ne, Ar, Kr, Xe, H2, N2 және O2 газдары үшін қысымға байланысты энтропияның, энтальпияның, ішкі энергияның және бос энергияның өзгерістерін алу үшін алынған аналитикалық формулаларын қолдандық. SVC есептеулері үшін газдардың термодинамикалық қасиеттерін алу үшін (∆S)/P, ∆H/P, ∆E/P және ∆F/P нәтижелері ең жиі қолданылатын Ленард-Джонс (12-6) потенциалын пайдаланатын әдебиет деректерімен салыстырылды. Нәтижелер (∆S)/P формуласына бұрын еленбеген жоғары ретті терминді қосу дәлдікті жақсартқанын, бірақ шағын үлестерге байланысты әлі де еленбеуге болатынын көрсетті.