ВВР-К реакторында екіфазалы литий керамикасын Li2TiO3/Li4SiO4 сәулелендіру бойынша эксперименттер - Әскербеков, С.Қ.; Толенова, А.У.; Чихрай, Е.В.; Шаймерденов, Ә.А.; Аханов, A.М.; Сайранбаев, Д.С. (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Жетілдірілген екіфазалы литий керамикасы Li2TiO3 - Li4SiO4 термоядролық реакторлардың қатты бланкеттерінде қолдануға перспективалы үміткер ретінде қарастырылады. Мұндай фазалық құрам Li4SiO4 ортоcиликатының жоғары литий мөлшерін Li2TiO3 литий метатитанатының механикалық беріктігімен үйлестіруге мүмкіндік береді.Екіфазалы литий керамикасына нейтрондық сәулелендірудің әсерін зерттеу, сондай-ақ оның құрылымдық және физикалық қасиеттерімен корреляциясы өзекті мәселе болып қала беруде, өйткені керамиканың және керамикалық сфералық түйіршіктердің өндіріс технологиялары әртүрлі. Бұл ұсынылған жұмыста балқыманы бүрку әдісі бойынша модификацияланған технологиямен KALOS (KArlsruhe Lithium OrthoSilicate) қондырғысында алынған Li2TiO3 + 75 моль % Li4SiO4 екіфазалы керамикасына реакторлық сәулелендіру экспериментінің нәтижелері келтірілген. Сондай-ақ, Нейтрондық сәулелендіру зерттеу реакторы ВВР-К-де (Алматы қ., Қазақстан Республикасы) 21 күн бойы 50 °C температурада жүргізілді. Жиынтық жылулық нейтрон флюенсі 3.7·1019 н/см² құрады. Ядролық реакциялардың жылдамдығы 2.16·1013 реакция/см³·с, ал атомдардың ығысу жылдамдығы 7.63·10-8 dpa/с (бір атомға шаққандағы ығысу саны) деңгейіне жетті. Сәулелендіру кезеңіндегі жиынтық сәулелік зақым 0.14 dpa құрады.
Keywords: екіфазалы литий керамикасы; нейтрондық сәулелендіру; тритий бөлінуі; тритий