Магниттік экрандары бар екі өлшемді магниттік призмадағы зарядталған бөлшектер шоғының динамикасын зерттеу - Шарипов, C.У.; Спивак-Лавров, И.Ф. (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Бұл шолу мақаласында магниттік экрандары бар екі өлшемді магниттік призманың скалярлық магниттік потенциалының аналитикалық өрнектері сипатталған. Екі өлшемді магниттік призмалардың физикалық және аспаптық сипаттамалары өлшемсіз Ньютон теңдеулерін, сондай-ақ призманың магнит өрісін сипаттайтын аналитикалық өрнектерді қолдану арқылы есептеледі. Бұл тәсілмен магнит өрісінің индукциясы скалярлық потенциалдың градиенті арқылы есептеледі, бұл оның кеңістіктің әртүрлі нүктелерінде таралуын дәл анықтауға мүмкіндік береді. Электромагниттік өрістердегі зарядталған бөлшектердің қозғалысын сипаттау үшін өлшемсіз дифференциалдық теңдеулерді қолдану сандық есептеулер процесін едәуір жеңілдетеді, өйткені мұндай теңдеулер қажетсіз параметрлерден арылуға және нәтижелерді әмбебап етуге мүмкіндік береді. Бұл, өз кезегінде, есептеулердің тиімділігін арттырады, оларды нақты өлшем бірліктеріне және эксперименттік жағдайларға аз тәуелді етеді. Есептеулер нәтижесінде телескопиялық фокустау режимінде жұмыс істейтін магниттік экрандары бар екі өлшемді магниттік призмалардың корпускулалы-оптикалық қасиеттері туралы мәліметтер алынды, бұл осы саладағы зерттеулер мен технологияларды одан әрі дамыту үшін маңызды.