Платина мөлшерінің қатты полимерлі электролиті бар отын элементінің мембрана-электродтық блоктарының сипаттамаларына әсерін зерттеу - Опахай, С.; Кутербеков, К.А.; Бекмырза, К.Ж.; Кабышев, А.М.; Кубенова, М.М.; Айдарбеков, Н.К.; Зейнулла, Ж.С.; Пангалиев, Е.М. (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Бұл жұмыста отын элементтерінде қолданылатын мембрана-электрод блогының (МЭБ) сипаттамаларына платинаның мөлшері, температура және оттегінің концентрациясы сияқты негізгі параметрлердің әсері талданады. Зерттеудің негізгі мақсаты – өнімділік пен үнемділіктің арасындағы тепе-теңдікті қамтамасыз ету үшін катализаторлардың құрамын оңтайландыру бойынша ұсыныстар әзірлеу. Модельдеу үш түрлі катализаторлар үшін орындалды: таза платина (Pt), никель қоспасы бар платина (Pt-Ni) және кобальт қоспасы бар платина (Pt-Co). Белсенділік, омикалық және масса жоғалтуларын ескере отырып, ток тығыздығына байланысты кернеу, қуат және тиімділік тәуелділіктері зерттелді. Катализаторлардың тұрақтылығын бағалау үшін жүктеме ауқымында кернеудің өзгеру параметрі (ΔV) пайдаланылды. Зерттеу нәтижелері платинаның мөлшері МЭБ өнімділігіне ең үлкен әсер ететінін көрсетеді. Платинаның оңтайлы мөлшері – 1.0 шартты бірлік, бұл кезде қуат пен тиімділіктің ең жоғары мәндері қол жеткізіледі. Дегенмен, қоспаланған катализаторлар (Pt-Ni және Pt-Co) аз шығындармен тұрақтылықты көрсетеді, бұл оларды қолдануға перспективалы етеді. Сондай-ақ сипаттамалардың температура мен оттегінің концентрациясына тәуелділігі анықталды, бұл пайдалану шарттарын бақылаудың маңыздылығын айқындайды.