GEANT4 бағдарламалық ортасында M2 SPS мюон шоғырындағы NA64 экспериментінде строу трекерді модельдеу - Turganova, S.A.; Saduyev, N.O.; Myktybekov, D.Y.; Enik, T.L.; Mukhamejanov, Y.S.; Pshikov, M.I. (Хабаршы. Физика сериясы, 2022)
NA64 эксперименті 160 Гэв энергетикалық мюон сәулесін және 100 Гэв энергетикалық электронды сәулені жүзеге асыратын қараңғы секторларды табуға бағытталған. Эксперименттің негізгі мақсаты — массасы 1 Гэв-тан төмен Жеңіл Қараңғы Материяның (ЖҚМ) бөлшектерін анықтау. Жетіспейтін энергия/импульс техникасы экспериментте қолданылады, мысалы, мюондарда соңғы күйдегі мюондардың энергиясы 80 Гэв болады деп күтілуде. NA64 экспериментінде детекторлардың бірнеше түрін қамтитын жеткілікті кең детекторлық жүйе бар. Строу трекерлері эксперименттің муондық және электронды режимдерінде қолданылады. Сәуле сызығының бойындағы тректерді тіркеу жүйесінің маңызды компоненттерінің бірі — строу-трекер. Строу трекерлері бастапқы және қосалқы бөлшектердің іздерін қайта құруға және кейін жолдың қисаюына негізделген олардың импульсін бағалауға мүмкіндік береді. Бұл құжат GEANT4 бағдарламалық пакетін пайдаланып жасалған строу трекер үлгісін ұсынады. Екінші реттік сәулелену бөлшектері строу түтіктерінің реакцияларына да енгізілді. Бұл жұмыстың негізгі мақсаты-GEANT4 құралдар жинағын қолдана отырып, строу трекерінің моделін құру және талдау. Зерттеу әдістемесі GEANT4 жұмысының негізінде Жатқан Монте-Карло әдісін қолдануға негізделген. Зерттеу нәтижелері строу трекерлердің техникалық және құрылыстық параметрлерін оңтайландыру мақсатында тұратын практикалық маңыздары бар.