К-мәні бар жалпыланған космологиялық модельдердегі қара құрымның әлсіз гравитациялық линзасы - Yerzhanov, K.K.; Zholdybai, S.A.; Sergazina, A.M.; Myrzakul, T.R. (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Бұл мақалада қара тесіктің өзгертілген метрикасына әкелетін қосымша геометриялық инварианттарды енгізу арқылы жалпы салыстырмалылықтың кеңеюі қарастырылады. Метрикалық-аффиндік тәсілмен модель негізінде гравитациялық линзалау мен плазмалық ортадағы қара тесіктің көлеңкесін қалыптастыруға аналитикалық талдау жүргізілді. -эссенция скалярлық өрістерімен кеңейтілген космологиялық модельдер шеңберіндегі қара саңылаулардың әлсіз гравитациялық линзалауының әсері зерттеледі. -эссенция модельдері, сызықтық емес кинетикалық динамика, космологиялық тұрақтыны енгізбестен ғаламның жеделдетілген кеңеюін түсіндіруге тартымды үміткерлер болып табылады. Горизонт құрылымын, Фотон сферасын, жарықтың ауытқу бұрышын және линзалау теңдеулерін сипаттайтын егжей-тегжейлі формулалар берілген. Осындай модельдер шеңберінде тиімді метриканың өзгеруін ескере отырып, қара тесіктерге жақын орналасқан жарық көздерінің кескінінің деформациясы талданды. Әлсіз линзалау нәтижесінде пайда болатын ауытқу бұрышы мен распределысу үлестірімінің модификациялары қарастырылады. Нәтижелер -маңызды өрістер жалпы салыстырмалылықтың стандартты түрлеріне бақыланатын түзетулерге әкелуі мүмкін екенін көрсетеді, бұл гравитациялық линзалауды астрофизикалық бақылаулардағы қараңғы энергия мен модификацияланған ауырлық күшінің негізгі қасиеттерін сынау құралы ретінде пайдаланудың жаңа перспективаларын ашады.