Бакалавр студенттерінің инженерлік құзыреттіліктерін дамыту үшін STEM-дегі жобаға негізделген оқытудың қысқаша талдауы - Сыздыкова, Р.Н. (Хабаршы. Физика сериясы, 2025)
Жобаға негізделген оқыту STEM білім берудегі, әсіресе инженерлік студенттерді күрделі, нақты әлемдегі мәселелерді шешуге дайындаудағы негізгі педагогикалық тәсілге айналды. Бұл шолуда STEM жоғары білім беруде жобаға негізделген оқытуды енгізу бойынша 2019 және 2026 жылдар аралығында жарияланған соңғы халықаралық зерттеулердің қысқаша талдауы ұсынылған. Таңдалған әдебиеттер зерттеу әдіснамасы, оқу дизайны және білім беру нәтижелері тұрғысынан қарастырылады. Талдау көптеген эмпирикалық зерттеулер аралас әдістерді немесе квазиэксперименттік зертееулерді қолданатынын және жобаға негізделген оқытудың студенттердің инженерлік құзыреттілігіне, мәселелерді шешу дағдыларына, мотивациясына және пәнаралық ойлауына оң әсерін үнемі көрсететінін көрсетеді. Ерекше қиындықтарға оқу нәтижелерін бағалау, пәнаралық мазмұнды біріктіру және цифрлық және зертханалық оқыту орталарын пайдалану жатады. Негізгі нәтижелерді жүйелеу және басым зерттеу үрдістерін анықтау арқылы бұл шолу болашақ зерттеулерде терминологиялық бірізділік пен әдіснамалық үйлесімділікті арттыру қажеттілігін көрсетеді. Нәтижелер оқу бағдарламасын әзірлеу үшін негіз бола алады және инженерлік және STEM білім берудегі жобаға негізделген оқыту стратегияларын тиімді интеграциялауға ықпал ете алады.