NGC 7469 Сейферт галактикасының фотометриялық мониторингі - Теміржанова, А.У.; Рева, И.; Насирова, Д.М.; Шомшекова, С.А. (Хабаршы. Физика сериясы, 2026)
Бұл жұмыста 2025 жылдың қазанынан 2026 жылдың қаңтарына дейін Тянь-Шань астрономиялық обсерваториясында жүргізілген NGC 7469 Сейферт 1.5 галактикасының жаңа B, V және Rc фотометриялық бақылауларының нәтижелері ұсынылған. Зерттеудің негізгі мақсаты — 2024 жылдың соңында тіркелген айтарлықтай оптикалық жарылыстан кейін белсенді галактика ядросының (AGN) күйін бақылау болды. Бақылаулар 1 метрлік Carl Zeiss телескопының көмегімен жүргізіліп, 7″ апертураны қолдана отырып, дифференциалды ПЗС-фотометрия әдістерімен өңделді. Нәтижелер зерттеу кезеңінде галактиканың орташа V-шамасы шамамен 13,2–13,3 болатын салыстырмалы фотометриялық тұрақтылық күйінде қалғанын көрсетеді. Тіркелген айнымалылық амплитудасы ~ 0,12 mag құрады, бұл фотометриялық қателіктерден (σV ≈ 0,007) айтарлықтай асып түседі. Тарихи деректермен салыстыру 2024 жылғы жарықтылықтың жылдам өсуі тоқтағанымен, объект 2021 жылы байқалған минимумнан айтарлықтай жоғары жарықтылық деңгейінде тұрақталғанын көрсетеді. Бұл жоғарылаған күйдегі тұрақтылық ядроның жаңа белсенді фазасының сақталуын растайды. Алынған нәтижелер аккреция процестерінің циклін және LIRG жүйелеріндегі AGN мен айналадағы жұлдыз түзілу сақинасы арасындағы өзара әрекеттесуді түсіну үшін маңызды деректер береді.
Keywords: Сейферт галактикалары, белсенді галактика ядролары, фотометрия, NGC 7469, оптикалық айнымалылық, аккрециялық дискілер