К вопросу о существовании переохлажденной жидкой фазы у криовакуумных конденсатов этанола Этанолдың криовакуумды конденсаттарының асқын суытылған сұйық фазасының болуы туралы мәселе. - . Aldiyarov, A.; Kadylbek, S. (Recent Contributions to Physics, 2013)
Результаты проведенных ранее авторами ИК-спектрометрические и термодесорбционные исследования тонких пленок криовакуумных конденсатов этанола, а также сопоставление полученных результатов с данными работ группы привели к некоторым заключениям касательно температурных интервалов низкотемпературных состояний этанола. По данным дополнительных экспериментов установлено, что криовакуумные конденсаты этанола, образованные при температурах ниже температуры стеклования Tg ≈ 98 K после последующего термоускоренного преобразования, переходят через состояние переохлажденной жидкой фазы. Температурный интервал (97-100 К) перехода твердое вещество – жидкость идеально соответствует результатам исследовании образцов этанола, полученных превращением жидкой фазы в стекло. Исследования проводились для низких температур в универсальной исследовательской ИК-спетрофотометре. Рассматривались образцы при изменении температур от 16К до 120К. При криоконденсации давление газа по ртутному столбу составило P=5×10-5 мм.Hg. Диапазон инфракрасного спктра составило от 400 см-1 до 4200 см-1 Авторлардың бұрын этанолдың криовакуумды конденсаттарының жұқа қабықшаларына жүргізген ИҚ-спектрометрлік және термодесорбциялық зерттеулері және осы нәтижелерді топ жұмыстарының мәліметтерімен салыстыру этанолдың төменгі температуралы күйлерінің болуының температуралық интервалдарына қатысты бірқатар қорытынды жасауға түрткі болды. Қосымша алынған тәжірибелік мәліметтер шыныға өту температурасынан Tg ≈ 98 K төменгі температураларда түзілген этанолдың криовакуумды конденсаттары кезекті термоүдетілетін түрөзгерістерден кейін асқын суытылған сұйық фаза деп аталатын күйден өтетіндігіне нұсқайды. Қатты дене – сұйық ауысуының температура интервалы (97-100 К) сұйық фазаны шыныға айналдыру арқылы қол жеткізілген этанол үлгілерін зерттеуден алынған авторлардың мәліметтерімен жақсы сәйкес келеді. Зерттеулер төментемпературалық әмбебап тәжірибелік ИҚ- спектрофотометрде жүргізілді. Зерттелетін үлгілердің температуралары 16 К-нен 120 К-ге дейін өзгертіліп отырды. Криоконденсациялау кезіндегі газ фазасының қысымы сынап бағанасы бойынша P=5×10-5 мм.Hg құрады. Инфрақызыл спектрлер диапазоны толқындар саны бойынша 400 см-1-ден 4200 см-1-ге дейін болды.