СВЕРХТОНКОЕ РАСЩЕПЛЕНИЕ АТОМНЫХ УРОВНЕЙ И ПРОСТРАНСТВЕННАЯ СТРУКТУРА НЕЙТРОННО-ИЗБЫТОЧНЫХ (ГАЛО) ЯДЕР. АТОМДЫҚ ДЕҢГЕЙЛЕРДІҢ АСА НƏЗІК ТҮЗІЛІСІ ЖƏНЕ НЕЙТРОНДЫ АРТЫҚ (ГАЛО) ЯДРОЛАРДЫҢ КЕҢІСТІК ҚҰРЫЛЫМЫ - Isadykov, A. (Recent Contributions to Physics, 2011)
В данной работе для расчета сверхтонкого расщепления используются упрощенный подход к описанию электронной волновой функции иона 11Be+ и кластерная модель ядра 11Be. В этом подходе исследуется чувствительность величины сверхтонкой аномалии (СТА) к распределениям магнетизации и заряда в ядре. Показано что с увеличением зарядового радиуса величина СТА падает, и растет с увеличением радиуса магнетизации, которая обусловлена валентным нейтроном. При расчете кулоновского потенциала учитывается конечный размер ядра. Бұл жұмыста аса нəзік түзілісіндегі есептеулер жүргізу кезінде 11Be+ ионының электрондық толқындық функциясын сипаттауға жəне 11Beкластерлік моделінің оңайтылған əдісі қолданылды. Бұл əдісте ядроның зарядының жəне магниттелуінің таралуына аса нəзік аномаль шамасының сезімталдығы зерттелінді. Зарядтың таралу радиусы өскен сайын аса нəзік аномаль шамасы төмендейді, ал валенттік нейтронмен байланысты магниттелу радиусы өскенде-төмендейді. Кулон потенциалын есептеу барысында ядроның ақырғы өлшемі ескеріледі.