Серпинский үшбұрышына негізделген фракталдық антеннаны сымсыз байланыс технологияларында қолдануды зерттеу - Темірбаев, Ә. Ә.; Иманбаева, А. К.; Капурнова, С.; Оралбаева, Д. (Вестник. Серия физическая, 2015)
Қазіргі таңда көпдиапазонды және аса кең жолақты антенналардың дамуының негізгі беталысы фракталдық пішіндерді қолдануға негізделген. Себебі фракталдық пішін антенна алатын кеңістікті дәстүрлі антеннамен салыстырғанда тиімдірек әдіспен толтыра алады. Бұл шешім антенна өлшемдерін сақтай отырып, энергияны тиімді жіберуге алып келеді. Бұл жұмыста Серпинский фракталына негізделіп жасалған фракталдық антенна және оның модификацияланған түрі жасалынды, фракталдық антенна Ansoft HFSS программалық пакетінде алдын ала модельденді. Фракталдық антеннаның дәстүрлі бұдырлы антеннадан артықшылықтары анықталды. Атап айтқанда, мәлімет жіберу жылдамдығы, мәліметтерді тарату қашықтығы сияқты сипаттамалары жағынан фракталдық антенналар өздерінің бәсекелі екендігін көрсетті.